Huifbedrijden

Huifbedrijden op “Manege Zandewierde”

Wat is een huifbed? Het huifbed is een stalen frame op wielen waarin twee paarden lopen die even groot zijn. Over de rug van de paarden is een canvas doek gespannen. Het frame is in zijn geheel verstelbaar en het doek is plaatselijk verstelbaar via de riempjes aan de zijkant van het bed. Zo kun je de druk van de paardenrug toe of af laten nemen. De druk is afhankelijk van gewicht en conditie van de deelnemer.

Waarom huifbedrijden?

Bijna ieder mens doet iets aan sport of vrijetijdsbesteding. Met als doel om te ontspannen, conditie op te bouwen, je gewoon lekker te voelen of plezier te hebben. Bij mensen met een ernstige beperking zijn deze mogelijkheden een heel stuk minder. Het huifbedrijden kan voor veel van deze mensen een uitkomst zijn. Bewegen zonder zelf te bewegen, en dat nog wel op de ruggen van twee paarden. De warmte en masserende werking  van de paardenrug geeft een ontspannend effect. Tevens heeft het een positief effect op de darm werking, bloedsomloop, luchtwegen en algemene conditie.

In eerste instantie was het huifbedrijden bedoelt voor diegene die niet zelfstandig op een paard konden zitten, maar de praktijk heeft uitgewezen dat mensen met veel onrust en onaangepast gedrag zich ontspannen en rust vinden. We rijden nu een aantal jaren en het geeft ons nog steeds heel veel voldoening te zien hoeveel plezier men heeft, men minder verkrampt is, lekker in slaap valt door zich over te geven aan de beweging van de rug van een paard. Belangrijk is dat het therapeutisch verantwoord is en de deelnemer er van geniet. Indien nodig (contra indicatie is mogelijk) vragen wij toestemming van arts of fysiotherapeut. Uit ervaring kunnen we zeggen dat het huifbedrijden een toegevoegde waarde heeft aan de kwaliteit van leven van bovenstaande doelgroep.